Met Wolters Kluwer maakt u van elk professioneel vraagteken een punt.

Gisteren, vandaag, en morgen. Zeker nu zijn er meer dan genoeg vraagtekens te sprokkelen of u nu jurist, HR-, HSE- of Tax & Finance professional bent.

Een regering in lopende zaken? Wat is de impact ervan op de bedrijfswereld?

Met het aanstellen van informateurs zijn de eerste stappen richting federale regeringsvorming gezet. Voor het VBO en het ABVV kan het alvast niet snel genoeg gaan. Zij hopen dat er snel een werkbare regering komt, om economische stilstand en instabiliteit in ons land te vermijden. De regering in lopende zaken zou dit enigszins moeten beperken. Maar wat betekent “lopende zaken”? Wat kan deze regering nog doen? Kunnen wetten, die noodzakelijk zijn voor het bedrijfsleven en de economische sector, nog steeds doorgevoerd worden? Wij maken van dit vraagteken voor u een punt.

Wat houdt “lopende zaken” in?

Een regering belandt in lopende zaken wanneer de koning het ontslag van een regering heeft aanvaard. Dat gebeurt onder andere na wetgevende verkiezingen of na een motie van wantrouwen. De regering kan dan alleen nog maar de "lopende en dringende zaken" behandelen. In de praktijk vertaalt zich dat naar:

  • De handhaving van bestaande wetgeving en beslissingen;
  • Beslissingen die de logische verderzetting zijn van een eerder lopende procedure;
  • Beslissingen tot het vrijwaren van het vermogen van België;
  • Beleidsopties van algemeen politiek belang bij zeer dringende noodzaak;
  • De door het parlement voorgedragen of voorgestelde zaken.

Indien de regering in lopende zaken toch een beslissing neemt die buiten haar bevoegdheid valt, kan de Raad van State die beslissing vernietigen.

regering-lopende-zaken

Wat met het parlement?

Na het ontslag van de regering wordt het parlement meestal onmiddellijk ontbonden en volgen verkiezingen. Op de vierde dinsdag na de verkiezingen komen de nieuw verkozenen voor de eerste keer samen ('installatievergadering'). Op die eerste vergadering  wordt het parlement in zijn nieuwe samenstelling geïnstalleerd.

Typisch voor zo’n lange periodes van lopende zaken is dat het parlement aan kracht wint. Een regering in "lopende zaken" is namelijk verplicht nauw samen te werken met het parlement, terwijl een regering met volle bevoegdheden meestal het voortouw neemt.

Kan een regering in lopende zaken de rekeningen betalen?

Een regering in lopende zaken heeft geen begroting meer. Het systeem van voorlopige twaalfden laat de regering toe om elke maand één twaalfde van de huidige begroting uit te geven. Het parlement heeft begin december, bij de val van de regering, een soort noodbegroting goedgekeurd die nodig is om te voorkomen dat de overheid niet langer de lonen of facturen zou kunnen betalen en de staatsschuld te beheren.

Hoe lang kan een regering in lopende zaken blijven?

Daar staat geen termijn op. Yves Leterme stond in 2010 en 2011 aan het hoofd van een regering die 541 dagen in lopende zaken bleef - het huidige wereldrecord “regeringsvorming”. Nu zal de regering Michel in lopende zaken blijven tot aan de aanstelling van een nieuwe regering.

De regering Michel zal dus zeker nog een aantal nieuwe wetten doorvoeren. U kan dus maar beter alert zijn, want nieuwe wetten of wetsaanpassingen kunnen ook effect hebben op de dagelijkse werking van uw onderneming.

Bron: VRT Nieuws en De Juristenkrant

  

Wilt u geen enkele update missen?

Schrijf u dan in voor ons E-zine. Wij volgen alle ontwikkelingen voor u op de voet. Voor, tijdens en na de verkiezingen.   

U kan Wolters Kluwer steeds bereiken op 015 78 76 00 of klant.BE@wolterskluwer.com om uw toestemming in te trekken, uw persoonsgegevens in te kijken, te verbeteren, te laten wissen, beperkt te laten verwerken of over te dragen. Voor meer informatie kan u onze Privacy Policy nalezen.